HASTA KOL BANDI
Hızlı İletişim
BİZE ULAŞIN
0 212 324 65 95
0 212 283 40 90
0 212 324 65 11
0 212 284 21 57
0 553 245 75 03
Seyrantepe Mah. Altınay Cad. no:18/2 34418 POLAR İŞ MERKEZİ Seyrantepe ISTANBUL
CEPLİ HASTA KOL BANDI
HASTA KOLBANDI

Hasta karışıklığını önlemek amacıyla kullanılan kol bandı sistemini geliştiren Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi, çok ilginç bir buluşa imza attı. Kol bantlarını yemek yazılım sistemiyle ilişkilendiren hastane, hasta güvenliğinde yeni bir çığır açtı.

Hasta güvenliğini sağlamak amacıyla hastanelerde uygulanan “kol bandı” sistemini geliştiren Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi, çok ilginç bir buluşa imza attı. Hastaların taburcu oluncaya kadar taktıkları kol bantlarının çok işlevli olmasını isteyen hastane, önce kol bantlarına radyo frekans etiketlerle tanımlanmasını yaptırarak hastaların takip edilmesini sağladı. Bununla yetinmeyen hastane, yemek takip yazılım sistemini de kol bandıyla ilişkilendirerek hastaların yemek yiyip yemediklerini de ölçtü. Sağlık Yayıncılık

Önceliğimiz Hasta Güvenliği

Hasta güvenliğinin kurumsal kültürün bir parçası olduğunu ifade eden İstanbul Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Turan Aslan, Sağlık Bakanlığı tarafından Sağlıkta Dönüşüm Programıyla bu konuda ciddi adımlar atıldığını ve bu bağlamda hasta güvenliği ile ilgili projeler geliştirilmesini desteklediğini belirtti.

Başhekim Doç. Dr. Turan Aslan’ında desteğiyle hasta güvenliğini sağlamak için hastane olarak yeni yöntemler geliştirdiklerini belirten Başhekim Yardımcısı Dr. Arslan Taşdemir, bu yöntemlerden “kol bandı” uygulaması hakkında SAĞLIK Dergisi’ne açıklamalar yaptı. Taşdemir, “Hastaneye yatışı gerçekleştirilen hastalara verilen kol bantlarının bakteri üretmeyen, alerjiye neden olmayan, sudan etkilenmeyen bir yapıya sahip olmasını istedik. Bu kol bantlarını temin ettikten sonra kol bantlarını radyo frekans (RFID HF ) etiketlerle tanımlamasını sağladık. Bununla yetinmeyip yemek takip yazılımını da kol bandıyla ilişkilendirdik. Böylelikle el terminaline okutulan kol bantlarıyla hastanın yemek yiyip yemediğini de ölçebilir hale geldik” dedi. Taşdemir, hastanın kol bandının doğrudan termal baskı yüzeyli olmasının hasta bilgilerinin silinmesi riski ve bu risk nedeniyle hastaların bandı çıkartmak ihtiyacı hissetmeleri açısından önemli olduğunu vurguladı.

Her Hastaya Özel Menü

Sistemin hastaların güvenliği açısından çok önemli olduğunu söyleyen Taşdemir, hastanelerde her hastaya aynı yemeğin verilmediğine dikkat çekerek, 'Kimi hastalarımıza hastalıkları nedeniyle özel bir diyet uygulanıyor. Bazen de ameliyat gibi nedenlerle aç bırakılması gereken hastalarımız da oluyor. İşte bu sistem sayesinde yemek dağıtıcılar uyarıldığı için yanlış tedavinin önüne geçilmiş oluyor. Her hastamız kendi hastalığına uygun yemek yiyor ' ifadesini kullandı.

Firma Satmadığı Yemeğin Parasını Alamıyor

Yemek dağıtıcılarının ellerinde bulunan mobil terminaller sayesinde hastaların bilekliğini okutarak hastanın yemesi gereken diyet tipini terminal ekranında gözleyebildiklerini ve yemeği dağıttıkları konusunda elektronik teyit aldıklarını aktaran Taşdemir, “Sistem sayesinde yemek dağıtıcıları koridorlarda hastayı ayaklarına çağırarak yemek dağıtma şeklini bırakıp, hastanın yatağına kadar yemeğini götürür hale gelmiştir. Yemek yemeyen hastalar tespit edilerek iştahsızlık gibi durumlar fark edilir hale geldi. Ameliyat gibi nedenlerle aç bırakılması gereken hastalar dağıtıcılar elektronik olarak uyarıldığı için hatasız olarak uygulandı” açıklamasında bulundu.

Yüzde 30 Tasarruf

Daha önce, yemek hizmeti sunan firmaya yemek bedeli olarak yatan hasta, refakatçi, nöbetçi personel sayısı bazında ödeme yapıldığını anlatan Taşdemir, bu uygulamaya başladıktan sonra sadece yemek yiyenlerin bedelinin ödendiğini belirtti. Taşdemir, kol bandı uygulamasıyla yemek faturalarında yaklaşık yüzde 30 tasarruf sağladıklarının da altını çizdi.

Anlık Değişimler Takip Ediliyor

Vakıf Gureba’nın 800 yatağı bulunduğunu söyleyen Taşdemir, hastanenin yoğunluğu içinde kol bandı uygulamasına çok önem vererek Nisan 2009’da yayınlanan tebliğden önce çalışmalarına başladıklarını aktardı. Kablosuz (wireless) iletişimle sistemin anlık değişimleri takip edilebilir hale geldiğini dile getiren Taşdemir, “ Sistem online ve offline çalışabilir özellikte olduğundan sorun yaşanmadı. RFID HF okuyucu el terminali kullanım kültürü yaygınlaştırılarak diğer alanlarda kullanımı sağlandı. (Ameliyathanede kimlik doğrulaması, ilaç uygulamaları gibi. )

Çok İşlevli

Kol bandının özelliklerinin bunlarla da sınırlı olmadığını söyleyen Taşdemir, kol bandındaki çiplerin 1 kb veri saklayabildiğini ifade etti. Taşdemir, hastane oluşulacak herhangi bir bilgi işlem probleminde çipler üzerindeki bu bilgilerin kullanılabileceğin sözlerine ekledi. Yakın dönemde vizit esnasında tablet pc kullanılmaya başlayacağını bilgisini aktaran Taşdemir, “Hasta başına gelindiğinde tablet pcdeki okuyucu ile bileklik okutulduğunda hasta dosyasının ekrana gelmesi sağlanacak” dedi.

Neden Yer Tespiti Önemli?

Hastaların doktorun bilgisi olmadan hastanelerden kol bantlarıyla ayrılmalarının imkansız olduğunu dile getiren Taşdemir, 'Pembe kod uygulamalarında bebeğin izinsiz dışarı çıkarılmaya çalışılması durumunda tıpkı mağazalarda bulunan hırsızlık alarmları gibi kullanılarak ilgili personellerin uyarılmasına imkan sağlar' diye konuştu. Taşdemir, sistemin ek donanımlarla yer tespit özelliği kullanılarak tuvaletlerde uzun süre hareketsiz kalma gibi durumlarda hastayla ilgili bilgiyi sorumlu personele acil durum ikazı olarak gönderebileceğini de sözlerine ekledi.

kaynak sağlık dergisi

Facebook da Paylaş
Kolbandı Otel-Kolbandı Üretimi İmalatı-Kolbandı Konser-Kolbandı Hasta-Kolbandı Havuz-Kolbandı Kumaş ® 2012 Tasarım : Aplus Tasarım